RĂSUNET PLIN DE IUBIRE CĂTRE ALTE INIMI

Viața parohiei Decembrie 18, 2013

Dacă în anumite clipe ale vieţii redevenim copii, iar arta rezonează cu cele mai ascunse unghere ale sufletului răscolind frumosul din noi, cu siguranţă şi ziua de 15 decembrie 2013 a adus încă o picătură de frumos la Biserica din Feredeni „ADORMIREA MAICII DOMNULUI”.

     Se spune că frumuseţea sărbătorilor apropie fiinţa omenească mai mult de bunul Dumnezeu, de frumuseţile lumii, de compasiunea aproapelui şi de fericirea de a putea oferi câte o picătură din preaplinul inimilor.

      În date de 15 dec. 2013, ca un răsunet plin de iubire către alte inimi – Biserica  „ADORMIREA MAICII DOMNULUI” în parteneriat cu „Şcoala Gimnazială Deleni Structura Feredeni” şi nu în ultimul rând cu ajutorul Primăriei comunei Deleni judeţul Iaşi şi a Protopiatului Hârlău, a găzduit un spectacol – concert de colinde, urmat de creaţii artistice plastice, dar şi creaţii literare în proză sau versuri, având ca protagonoşti pe numeroşi elevi ai claselor I-VIII.

     La acest eveniment cultural au participat preoţi, reprezentanţi ai primăriei Deleni, cadre didactice din mai multe şcoli, numeroşi credincioşi, dar şi un număr important de elevi. Printre invitaţii de seamă care au răspuns invitaţiei şi care au făcut parte din juriu s-au numărat: Părintele Crăciun Nicolae – Protopop al Protopopiatului Hârlău, preotul Purcel Ioan – Deleni, doamna Scîrţu Maria – viceprimar la primăria Deleni, prof. Ovidiu Petraş – director adjunct la Şcoala Gimnazială Deleni, prof. Hriscu Mihaela – director la Şcoala Gimnazială Poiana, precum şi mulţi alţii.   

     S-au interpretat numeroase colinde, iar luminiţele din ochii copiilor care au participat au fost ca un cuvânt de mulţumire adresat divinităţii, iar cântecul lor a fost ca un cor de clopoţei auzit de bunul Dumnezeu. Ca o mică răsplată a efortului depus, s-au oferit diplome şi mici trofee care au încântat pe toţi cei prezenţi.    Înainte de înmânarea diplomelor pentru fiecare formaţie corală în parte, părintele Protopop Crăciun Nicolae a menţionat că: „la acest eveniment, toţi cei care şi-au dat concursul la acest proiect Educaţional „Naşterea Domnului – Bucurie Sfântă” cu parteneriatul Biserică – Şcoală sunt câştigători”.

      Pe toţi muzica ne reuneşte şi ne deschide anumite portiţe ale sufletului, şi de aceea în aşteptarea Sfintelor Sărbători de iarnă ne va face să fim mai îngăduitori, mai buni şi mai apropiaţi de Dumnezeu.

     Dacă în anumite clipe ale vieţii redevenim copii, iar arta rezonează cu cele mai ascunse unghere ale sufletului răscolind frumosul din noi, cu siguranţă şi ziua de 15 decembrie 2013 a adus încă o picătură de frumos la Biserica din Feredeni „ADORMIREA MAICII DOMNULUI”,  unde slujeşte preotul paroh Fotea Dănuţ.

     Profesorii coordonatori ai acestui proiect Educaţional „Naşterea Domnului – Bucurie Sfântă” cu parteneriatul Biserică – Şcoală sunt: Scîrţu Marius, Furtună Bogdan, Fotea Iulia.

     Premiile I în ceea ce priveşte secţiunea I: Interpretare corală – colinde au fost în număr de două şi au fost obţinute de Corul „Voioşii”, al Şcolii Gimnaziale „Petru Rareş” – Hârlău, îndrumător prof. Stăncescu Alexandru şi de Corul Şcolii Gimnaziale Deleni, Structura Feredeni, îndrumător prof. Fotea Iulia.

     În timpul deliberării juriului, d-na viceprimar Scârţu Maria împreună cu domnul director  Petraş Ovidiu au adresat un cuvânt de mulţumire copiilor, iniţiatorilor de proiect, preoţilor invitaţi, cadrelor didactice şi nu în ultimului rând credincioşilor care au umplut biserica până la refuz. Elevii au recitat la microfon şi câteva poezii care au fost scrise cu această ocazie, fiind aplaudaţi de toţi cei prezenţi.

     De asemenea profesorii Fotea Iulia şi Scârţu Marius împreună cu preotul paroh Fotea Dănuţ, au vorbit despre importanţa acestui eveniment care a mobilizat şi elevi din alte localităţi (Hârlău, Belceşti, Leţcani, Deleni, Slobozia – Deleni, Scobinţi, etc.), creând din punct de vedere moral şi religios o punte de legătură între credinţă şi inimi.  

Prof. Mogoş Mugurel Constantin