HRAMUL SATULUI FEREDENI

Viața parohiei August 28, 2014

În seara zilei de 14 august, la Biserica din satul Feredeni s-a oficiat slujba Vecerniei Mari şi Litia cu ocazia hramului „Adormirea Maicii Domnului”.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de P.C. Pr. Tenchiu Emanuil, Parohia Ţărinca, Maxut, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură şi P.C. Pr. Ceobanu Petru, Parohia Şendreni, Flămânzi, P.C. Pr. Găină Ionuţ, Parohia Boscoteni, Flămânzi, P.C. Pr. Ştefănucă Mihai, Parohia Slobozia, Deleni, P.C. Pr. Bulgaru Ciprian, Parohia Lupăria, Cotnari şi P.C. Pr. Paroh Dan Fotea.

A doua zi, pe 15 august, după slujba Utreniei, Acatistului şi Sf. Liturghii, s-a săvârşit slujba Parastasului la mormântul din cripta Bisericii pentru familia ctitorilor Iordache, Măriuţa, Grigorie, Smaranda şi Gheorghe Krupenski.

După slujba Parastasului toţi cei prezenţi au fost aşezaţi la praznicul organizat de enoriaşii parohiei Feredeni pentru familia ctitorilor.

Când se vorbeşte de familia Krupenski, toată lumea are acel sentiment de respect, de cinstire, deoarece nimeni nu uită faptul că au primit prin testament o Biserică  ,,monumentală cum nu se află prin vecini” şi cele necesare întreţinerii acesteia. Nimeni nu uită faptul că au ca ocrotitor şi pe Sf. M. Mc. Gheorghe, ale cărui moaşte au fost aduse la Feredeni de familia ctitorilor sau faptul că familia Krupenski a fost un exemplu în sprijinul neconditionat acordat semenilor aflaţi în nevoi.

În istoria satului nostru, hramul a avut şi are o adâncă semnificaţie de unitate. Oamenii se adună şi organizează acest obicei străbun şi, o dată cu el păstrează tradiţiile moştenite din moşi-strămoşi, aspiraţiile sau idealurile comune. Aceste momente din preajma hramului au fost, în timp, izvoare de credinţă şi reînviere a elanului religios-moral sau ocazie de strângere a legăturilor de frăţietate.

Anul acesta în ziua de 15 august, am avut bucuria de a participa la sfinţirea noului sediu al Căminului Cultural „Alexandru Tănase” din Comuna Deleni. Acesta a fost renovat de către Primăria Deleni, la iniţiativa domnului primar Ec. Dumitru Prigoreanu şi dotat cu sală de cinema, sală de festivităţi şi bibliotecă, toate la cele mai înalte standarde de calitate.

Domnul primar a invitat toţi profesorii, învăţătorii, preoţii şi pe toţi cei ce vor să desfăşoare activităţi culturale să folosească acest complex.

Pr. Dan Fotea