Ansamblul folcloric HURGHEȘUL, al Parohiei Feredeni, a obținut locul I la Concertul - Concurs de colinde ,,Noi umblăm şi colindăm”

Evenimente Decembrie 16, 2019

Ansamblul folcloric „Hurgheșul” al Parohiei Feredeni, în data de 8 decembrie 2019, a participat la Concertul de colinde ,,Noi umblăm şi colindăm”, ediția a IV-a

Aflat la a IV-a ediție, Concertul de colinde ,,Noi umblăm şi colindăm”, parte a Proiectului educațional județean „Naşterea Domnului - Bucurie Sfântă” [1], organizat și anul acesta, de Şcoala și Parohia Feredeni, în sala de spectacole a Căminului Cultural „Al. Tănase” Deleni, a adunat 22 de coruri/grupuri vocale/ansambluri/grupuri de colindători (390 de copii) din întreg cuprinsul județului Iași: Secțiunea clase primare  (6 grupuri), Secțiunea grupuri mixte (3 grupuri), Secțiunea clase gimnaziale ( 8 grupuri) și Secțiunea grupuri parohiale (5 grupuri).

Toți concurenții prezenți, prin cele peste 80 de colinde, au vestit Nașterea Domnului și au prezentat obiceiuri legate de această mare sărbătoare, adunate de către cadrele didactice și preoții parohi. Ansamblul folcloric HURGHEȘUL, al Parohiei Feredeni, a obținut locul I, la secțiunea „Grupuri parohiale”. Înființat în prima parte a anului 2019[2], este la prima apariție pe scenă, în formatul unui concert de colinde. Format din 38 de tineri, ansamblul reunește copiii din Grupul vocal „Hurgheșelul” și tinerii din Ansamblul de dansuri „Hurgheșul”. Dacă în timpul anului cele două grupuri au activități separate, în luna decembrie acestea se unesc pentru a prezenta obiceiurile tradiționale ce vestesc Nașterea Domnului sau obiceiuri legate de sărbătorile de iarnă. Este important de știut că, toate obiceiurile legate de aceste sărbători, în special colindul, reprezintă o legătură a noastră cu strămoșii, cu generațiile trecute. Când mergem la colindat/urat, devenim depozitari ai tradiţiei, ca ecou al credinței și al simțului artistic. Proiectul parohial HURGHEȘUL urmăreşte exprimarea acestui crez.

 

Pr. Dănuț Fotea/ Prof. înv. primar Iulia Fotea

 

[1] Proiectul cuprinde trei secțiuni: Secţiunea I: ,,Noi umblăm şi colindăm” - Concurs de interpretare corală (colinde interpretate de coruri şcolare și parohiale, claselor primare și gimnaziale). Secţiunea a II-a: ,,Bucuria Nașterii Domnului, prin ochi de copil” - Concurs de creaţie artistico-plastică (lucrări picturale, desene, colaje, icoane specifice sărbătorii Naşterea Domnului, pentru preşcolari, claselor primare și gimnaziale). Secţiunea a III-a: „Naşterea Domnului, bucuria copiilor, bucuria tuturor”- Concurs de creaţii literare în proză sau în versuri, pentru clasele II – VIII.

[2] Ansamblul de dansuri populare HURGHEȘUL, a fost înființat în luna martie a acestui an, de către părintele Dănuț Fotea, paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Feredeni. Numele grupului vine de la unul dintre râurile ce străbat satul Feredeni cu numele de HURGHEȘUL, ce înseamnă „a hurui, a face zgomot”. Ansamblul de dansuri, ca și Grupul vocal HURGHEȘELUL, este parte a unui proiect etnografico-folcloric promovat de către Parohia Feredeni. Acest proiect are drept scop redescoperirea, conservarea și perpetuarea a tot ce a reprezentat satul Feredeni, vatră în care s-au plămădit, s-au păstrat şi s-au promovat atâtea virtuţi ale poporului român. De altfel, numele ansamblului este dat și în memoria moșului Ion Leahu (1929-2017), fost cântăreț la Biserica Feredeni și mare iubitor de folclor. Acesta a amintit/redescoperit acest nume al pârâului din mijlocul satului Feredeni, uitat de contemporani.

 

Citește alte articole despre: Ansamblul Hurgheșul, Feredeni