70 de școli, din 20 județe ale țării, prezente la Proiectul „Naşterea Domnului - Bucurie Sfântă” , ediția a IV-a

Evenimente Decembrie 15, 2019

Proiectul „Naşterea Domnului - Bucurie Sfântă”, ediția a IV - a, din 8 decembrie 2019, organizat de Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” Feredeni și Școala Gimnazială Feredeni, a adunat 22 de coruri/grupuri vocale/grupuri de colindători (390 de copii) și 70 de școli din 20 județe ale țării

Proiectul educațional județean „Naşterea Domnului - Bucurie Sfântă”, iniţiat de prof. înv. primar Iulia Fotea și Dănuț Fotea, preot paroh al Bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” Feredeni, a fost organizat și anul acesta, în data de 8 decembrie, de Şcoala și Parohia Feredeni în sala de spectacole a Căminului Cultural „Al. Tănase” Deleni. Proiectul are drept scop cunoașterea și înțelegerea tainei Nașterii Domnului, expresie a speranței, a bucuriei și încurajarea creativității prin exprimare artistică și spirituală. Întreaga structură a proiectului se pliază pe acest deziderat. Secţiunea I, ,,Noi umblăm şi colindăm”, este un concert-concurs de interpretare corală (colinde interpretate de coruri şcolare și parohiale și se adresează claselor primare și gimnaziale). Secţiunea a II-a, ,,Bucuria Nașterii Domnului, prin ochi de copil”, presupune o deschidere spre creaţia artistico-plastică (lucrări picturale, desene, colaje, icoane specifice sărbătorii Naşterea Domnului realizate de preşcolari și elevi ai claselor primare și gimnaziale), iar secţiunea a III-a, „Naşterea Domnului, bucuria copiilor, bucuria tuturor”, este o încurajare spre creaţii literare în proză sau în versuri, adresată elevilor din clasele a II –a, până la clasele a - VIII - a.

Din experiența edițiilor precedente, putem spune că activitățile din cadrul Proiectului „Naşterea Domnului - Bucurie Sfântă”, au un impact pozitiv în păstrarea, perpetuarea și promovarea tradiților legate de sărbătoarea Nașterii Domnului. În acest context, proiectul urmăreşte implicarea copiilor/cadrelor didactice/preoților în exprimarea, prin diferite forme artistice, prin muzică, culoare și cuvânt, a luminii răspândite de sărbătoarea Nașterii Domnului. Prin încurajarea calităţilor interpretative, prin dezvoltarea gândirii şi a creației, a simţului artistic şi a capacităţii de muncă în echipă, se transmite familiei, dar și întregii comunități, o „bucurie sfântă”.

Ediția a IV-a, 2019, a Proiectului „Naşterea Domnului - Bucurie Sfântă”, a fost una cu rezultate notabile. Dacă prima secțiune a adunat 22 de coruri, adică 390 de copii din tot județul Iași, celelalte două secțiuni au adunat peste 450 de lucrări (picturi, desene, colaje, icoane sau creaţii literare în proză/versuri specifice sărbătorii Naşterea Domnului) realizate în 70 de școli, din 20 județe (Iași, București, Bihor, Argeș, Botoșani, Timișoara, Prahova, Bacău, Alba, Arad, Mureș, Hunedoara, Vâlcea, Cluj, Constanța, Caraș-Severin, Olt, Sibiu, Satu-Mare și Vaslui). Așadar, tot acest efort din partea coordonatorilor acestor copii, a adus, în primul rând, la o atitudine pozitivă în rândul copiilor și adulţilor, pentru păstrarea colindului tradițional și a altor obiceiuri specifice sărbătorii Nașterii Domnului. Înființarea de coruri sau grupuri vocale în școli și parohii, este un alt câștig real și cu efecte în viața tinerilor, precum și descoperirea potențialului creativ și comunicativ al acestora.

Pentru ca acest efort să nu rămână doar o amintire frumoasă, ci o mărturie în timp, începând cu ediția a V-a, sperăm să putem edita volumul „Naşterea Domnului - Bucurie Sfântă”, Muzică, Culoare și Cuvânt, ediția a IV-a, 2019, ce va cuprinde toate lucrările din secțiunea a II-a și a III-a a proiectului. Scopul volumului este acela de a păstra, perpetua și promova momentele legate de sărbătoarea Nașterea Domnului și sărbătorile de iarnă, expuse în cadrul proiectului. Mai mult, volumul va avea atașat și un CD cu cele peste 70 de colinde interpretate la secțiunea I, în cadrul Concertului de colinde ,,Noi umblăm şi colindăm”. Atât volumul (PDF), cât și concertul de colinde, vor fi promovate și în mediul online. Volumul, va fi lansat în cadrul Simpozionului „Naşterea Domnului - Bucurie Sfântă”, Muzică, Culoare și Cuvânt, Ediția I, 2020.

În încheiere se cuvine să mulțumim pentru implicare, d-lui Primar al comunei Deleni, ec. Dumitru Prigoreanu, d-nei prof. Mihaela Hriscu, director al Școlii Gimnaziale Poiana, d-lui Ștefan Chele, referent cultural la Primăria Deleni, d-lui Codrin Prigoreanu și nu în ultimul rând, tinerilor din Ansamblul folcloric „Hurgheșul” al Parohiei Feredeni, care, zile întregi, au fost alături de noi, dar și părinților lor, care au susținut întreaga organizare a proiectului.

Prof. înv. primar Iulia Fotea/Pr. Dănuț Fotea