Ansamblul folcloric HURGHEȘUL la Festivalul de folclor ZESTREA Bacău

Viața parohiei Octombrie 28, 2019

Ansamblul folcloric HURGHEȘUL al Parohiei Feredeni a fost prezent, sâmbătă, 26 octombrie 2019, la Festivalul național de folclor ZESTREA, din municipiul Bacău, ediția a VI-a

La invitația Asociației Culturale „Ca La Noi” din Bacău, Ansamblul folcloric HURGHEȘUL al Parohiei Feredeni, format din Grupul vocal HURGHEȘELUL și Ansamblul de dansuri populare HURGHEȘUL, a participat la Festivalul național de folclor ZESTREA, organizat de Asociația Culturală „Ca La Noi”, în calitate de inițiator, Consiliul Județean Bacău, cofinanțator și Consiliul Local Bacău, partener gazdă. Tema festivalului a fost „Personalități băcăuane ce au influențat tradițiile locale și rolul lor în formarea conceptului de viață al tinerilor de astăzi”. După slujba religioasă de evocare a rapsozilor populari şi a personalităţilor băcăuane care şi-au adus contribuţia la cultura tradiţională şi arta populară băcăuană, a urmat parada ansamblurilor folclorice. Festivalul, alcătuit din 6 momente artistice dedicate unor personalităţi băcăuane, a reunit peste 16 ansambluri folclorice și interpreți de pe tot cuprinsul țării, dar a avut şi un moment cu un invitat special, anume Mihai Trăstariu.

Copii de la grupul vocal HURGHEȘELUL au interpretat, pe scena Teatrului de vară „Radu Beligan” din Bacău, două piese adaptate grupului, ,,Haidi, lumi!” (a grupului etnofolcloric Plăieșii) și ,,Ghiocelul” (a cunoscutului interpret Nicolae Sulac). Au urmat tinerii din Ansamblul de dansuri populare HURGHEȘUL al parohiei noastre. La prima lor apariție pe scena unui festival, au interpretat o suită de dansuri populare din județul Iași.

Mulțumim d-nei Camelia Roșu, directorul Asociației Culturale „Ca La Noi”, pentru invitație, dar și pentru susținerea ansamblului parohiei noastre (d-na director fiind parte a proiectului de înființare a ansamblului). Mulțumim d-lui coregraf Petrică Drăgan pentru coordonarea coregrafică, dar, mai ales, pentru dăruirea necondiționată (fără contibuția dumnealui nu ar fi existat un ansamblu folcloric la Feredeni). Mulțumim d-lui primar Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni, pentru asigurarea transportului, fără de care nu am fi avut posibilitatea de a participa la acest festival. Și nu în ultimul rând, mulțumim copiilor de la grupul vocal și de la ansamblul de dansuri, pentru că, prin munca lor, au făcut ca numele satului lor și nu numai, să fie cunoscut.

 

Iulia FOTEA,

Prof. înv. primar și coordonator al Grupului vocal HURGHEȘELUL

 

 

PS

Ansamblul de dansuri populare HURGHEȘUL, a fost înființat în luna martie a acestui an, de către părintele Dănuț Fotea, paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Feredeni. Numele grupului vine de la unul dintre râurile ce străbat satul Feredeni cu numele de HURGHEȘUL, ce înseamnă „a hurui, a face zgomot”[1]. Ansamblul de dansuri, ca și Grupul vocal HURGHEȘELUL, este parte a unui proiect etnografico-folcloric promovat de către Parohia Feredeni. Acest proiect are drept scop redescoperirea, conservarea și perpetuarea a tot ce a reprezentat satul Feredeni, vatră în care s-au plămădit, s-au păstrat şi s-au promovat atâtea virtuţi ale poporului român. De altfel, numele ansamblului este dat și în memoria moșului Ion Leahu (1929-2017), fost cântăreț la Biserica Feredeni și mare iubitor de folclor. Acesta a amintit/redescoperit acest nume al pârâului din mijlocul satului Feredeni, uitat de contemporani.

 

 [1] „Izvorăște din dealul Pietrăria și se unește cu Pârâul-Mare, ce se varsă în iazul Leahul, comuna Feredieni” [astăzi comuna Deleni]. Cf. Marele Dictionar Geografic al României, alcătuit şi prelucrat după Dicţionarele Parţiale pe Judeţe, de George Ioan Lahovari, C. I. Bratianu, Grigore G. Tocilescu, vol. III, Bucureşti, 1900.

 

Citește alte articole despre: GV Hurgheșelul, AF HURGHEȘUL