ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI LA FEREDENI

Evenimente Decembrie 2, 2019

După Sfânta Liturghie și slujba Tedeumului, Ansamblul Hurgheșul, Grupul vocal Hurgheșelul și copiii de la școala satului, au pregătit un moment artistic pentru Ziua Naţională a României

În conformitate cu constituţia din 1991, articolul 12, alineatul 2, 1 decembrie este Ziua Naţională a României, zi adoptată aterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Din punct de vedere istoric această zi marchează un eveniment istoric foarte important: Unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918. Este important de știut că 1 decembrie nu a fost singura zi naţională. Între anii 1866-1947, 10 mai a fost considerată Ziua Naţională a României, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa parlamentului independenţa României. După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptată drept zi naţională, sub numele oficial de Ziua insurecţiei armatei antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

În ultimii 30 de ani, spunem noi 30 de ani de libertate, 1 decembrie a fost o zi cu o însemnătate specială în țara noastră. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare, ori acasă alături de cei dragi, Ziua Naţională a României. Și noi, oamenii satului Feredeni, cu mic, cu mare, în biserica satului, am sărbătorit Ziua Națională. După Sfânta Liturghie, s-a oficiat slujba Tedeumului[1], apoi, copiii din Ansamblul parohiei noastre, Ansamblul Hurgheșul, Grupul vocal Hurgheșelul și copiii de la școala satului, au pregătit un moment artistic. Toți cei aflați în sfântul locaș, prin acest moment pregătit de copiii îndrumați d-na prof. înv. primar Iulia Fotea, au simțit bucuria sau gustul libertății, dar și efortul depus de eroii neamului nostru, care prin jertfa lor, au înfăptuit unitatea naţională a românilor. Așadar, alăturându-ne tuturor celor care simt românește, spunem și noi, LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

 

Pr. Dănuț Fotea

 

[1] Tedeumul este o slujbă de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu în anumite ocazii festive din viaţa personală sau din cea socială a credincioşilor. Este o ierurgie de origine mai nouă și se numeşte aşa, pentru că, între alte cântări care alcătuiesc rânduiala acestei slujbe intră şi vechiul imn „Te Deum Laudamus…” („Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”). Slujba aceasta se mai numește și Doxologie (cuvânt sau cântare de slăvire), pentru că ea are un pronunţat caracter doxologic, adică exprimă îndeosebi sentimentele noastre de recunoștință, de mulțumire, de laudă și de slăvire față de Dumnezeu, pentru binefacerile primate de la El. De astfel, în însăși rânduiala slujbei este inserată și cunoscuta cântare bisericească numită doxologie (slavoslovie) „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu…”, care uneori se înlocuiește cu cântarea amintită, „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…” (Ene Braniște, Liturgica specială, Editura Lumea Credinței, București, 2008, pp. 376-377).

Citește alte articole despre: ziua nationala a Romaniei, Feredeni