Cuvânt de amintire *

Viața parohiei Iulie 29, 2015

Astăzi prin bucuria de a exista, sărbătorim un eveniment dublu: Înălțarea Domnului Iisus Hristos la ceruri și totodată ne amintim de trecerea în lumea fără de întoarcere a strămoșilor noștri - care au părăsit această lume fugară și efemeră - jertfindu-și viața pentru patrie și popor.

Românul dârz, cu dragoste nespusă față de Dumnezeu și țară, nu a pregetat să se jertfească atunci când soarta sau timpul au cerut tribut prin suferințele războiului. Mulți dintre cei care astăzi nu mai sunt, și-au săpat adânc cu sângele lor un loc în istoria neamului românesc, un loc fără de care astăzi nu am mai avea identitate și suveranitate ca popor.

Credința în Dumnezeu și iubirea față de patrie, a făcut ca milioane de români să înfrunte cu vitejie pericolul morții, luptând să apere cu propria viață țara de cotropitorii și inamicii străini, rămânând să stropească cu sângele lor pământul românesc atunci când a fost nevoie. În acest sens, stau ca mărturie multe din paginile istoriei reliefate prin faptele eroilor și  veteranilor de război, care au format un zid din carne vie împotriva hoardelor năvălitoare, îndurând greutăți și suferințe de neimaginat pentru ideea de libertate, identitate, unire și credință.

Ne aflăm astăzi la biserică, în fața crucii eroilor din satul Feredeni. Acest simbol al trecutului, comemorează un moment de aducere aminte a celor ce au existat în comuna noastră și care au plătit cu sacrificiul suprem pentru independența și suveranitatea României.

Credința în Dumnezeu, a călăuzit armata română dându-i puterea de a îndura cu demnitate despărțirea de cei dragi, având ca țel dragostea pentru popor și țară. Sacrificiul acestor eroi nu a fost în zadar, și de aceea astăzi avem cu toții șansa de a trăi liber și independent bucurându-ne de identitate, suveranitate și credință.

De asemenea, ne amintim și de bunicii, părinții, frații, prietenii sau alte rude - care astăzi nu mai sunt printre noi - dar continuă să trăiască în amintire, având un loc de cinste în inimile și în sufletele noastre.

Dumnezeu să-i odihnească !    Hristos s-a Înălțat !

Prof. Mugurel MOGOȘ

*Cuvânt rostit după slujba Parastasului pentru eroii neamului la Biserica „Adormirea Maicii  Domnului“ din Feredeni cu prilejul Zilei Eroilor.